Smitterenhold i private hjem

Smittevernrenhold globalt

For å unngå smitte mellom mennesker av smittsomme sykdommer, kreves det gode rengjøringsrutiner. De aller fleste smittsomme sykdommer som kommer via bakterier og virus smittes ved overførsel:

  • Via kontaktflater
  • Via luft

Ved kontaktflater så menes steder og ting som man berører. Det gjelder selvfølgelig også når mennesker berører hverandre. Smitterenhold reduserer denne typen smitte betraktelig og bør være en del av den moderne hverdagen.

Smitterenhold

Videreføring av smitte via luft kan foregå på flere måter. Den ene og ganske opplagte måten, er fra et menneske til et annet under samtale, latter, hoste med mer. Da går viruset direkte fra munn og nese til den andre. En annen måte er når virus blir hengende i luften og «lander» etter en stund på personer, overflater og objekter.

Det samme er selvfølgelig hvis man for eksempel nyser direkte på en ting eller en overflate. Smitterenhold blir derfor tatt veldig alvorlig uansett hvilken smittemetode det gjelder da smitteveiene ofte overlapper hverandre.

Kjøkkenet kan være en smittebombe

Det er veldig vanlig å tenke på kjøkkenet som husets hjerte. Det er få rom man bruker så mye og har så mange ulike overflater som berøres som kjøkkenet. Smitterenhold på kjøkken og under matlaging, er noe som har vært viktig uavhengig av pandemier som covid-19. Nå får man kjøpt covid-19 selvtest. Selvtesten kan gi deg en trygghet hvis du er usikker på om du er smittet.

Dette er nok det mest sårbare rommet i boligen, og er like viktig både hjemme og på kjøkkenet i ferieleiligheten. Hva er det som gjør et kjøkken så sårbart?

  • Alle i husstanden bruker kjøkkenet jevnlig hele dagen.
  • Veldig mange kontaktflater som berøres ofte av alle.
  • Ofte er det mye som står på benken som brukes i matlaging, men som ikke nødvendigvis vaskes daglig.
  • Mange er ikke klar over riktig smitterenhold når det kommer til matvarene.

Et rom med mye trafikk

Kjøkkenet brukes mye mer i gjennomsnitt per dag enn et bad eller toalett. I tillegg har man gjerne et bad som brukes av familien og et gjestetoalett som brukes av besøkende. De aller fleste har kun et kjøkken.

Smittevernrenhold

  • Man tilbereder og spiser 3-4 måltider per dag.
  • Henter seg drikke og snacks utenom måltidene.
  • Mange går inn og kun sjekker kjøleskapet flere ganger fordi man har lyst på noe, men vet ikke hva.
  • Setter på plass matvarer etter handling.
  • Mange gjør skolearbeid med mer på kjøkkenbordet.
  • Barn med venner går ofte på kjøkkenet for å hente seg ting.

Mange ting å ta på

Hvis man tenker over alle stedene man tar på i løpet av en dag på kjøkkenet, så er det lett å forstå hvorfor smitterenhold er så viktig. Med smitterenhold så mener man ikke at man må bruke smittefrakk og sterilt utstyr og kjemikalier. Smitterenhold er også renholdsrutiner man legger opp til i vanlige husholdninger.

Jevnlig og regelmessig vask av overflater og gode rutiner med håndhygiene er også en del av smitterenhold. Noen gode tips til smitterenhold på kjøkkenet er:

  • Regelmessig vask av håndtak på blant annet skapdører, kjøleskap og skuffer.
  • Vask av lysbrytere, knapper som finnes på kaffetraktere og for eksempel vannkoker, komfyr og mikrobølgeovner.
  • Lett tilgjengelig håndsåpe og håndkle eller tørkepapir ved kjøkkenvasken.
  • Lage en rutine hvor en bytter kjøkkenklut og -håndkle en gang per dag.
  • Unngå å ha for mange ting stående fremme på kjøkkenbenken.

God håndhygiene

Alle burde innarbeide seg en rutine hvor en vasker seg på hendene etter toalettbesøk, og før en går i gang med matlaging. Det er en enkel rutine som er uhyre viktig for å redusere smitte av bakterier og virus. Det er ikke bare når man skal lage middag og lage større måltider at man bør vaske hendene.

håndhygiene

Skal man kun lage seg noen brødskiver så skal man også utvise god håndhygiene. Tenk på hvor mange steder man tar med fingrene bare for å lage en skive?

  • Tar i brødet.
  • Åpner skap og skuff for å hente seg et fat og eventuelt en kniv.
  • Tar ut pålegg fra skap eller kjøleskapet.

Unngå smitte via mat

Når hendene er vasket og benken er ren, da tenker man kanskje at man er trygg og at man ikke trenger å tenke på smitte. Rått kjøtt fra for eksempel kylling kan ha bakterier i seg som er ufarlig når kyllingen er tilberedt, men ikke som rå.

Dette er viktig å tenke på hvis man for eksempel skal skjære opp og tilberede salat og andre ting som ikke skal stekes eller kokes. Man kan bruke samme kniv og skjærefjøl, men da må man tilberede salaten først og sette den et stykke unna mens man skjærer opp den rå kyllingen. Ideelt sett så er det greit å bruke forskjellig utstyr og lage to arbeidsområder.

Kilde: